Az anyanyelv nemzetközi napja

1999 óta február 21-e az anyanyelv nemzetközi napja. Ilyenkor ünnepeljük a Föld nyelvi sokszínűségét, és felhívják figyelmünket a kihalásra ítélt nyelvekre. A becslések szerint a világon beszélt 6000 nyelv legalább 43%-a veszélyeztetett. Csak néhány száz kapott helyet az oktatási rendszerekben, a digitális világban pedig kevesebb, mint százat használnak. Bolygónkról kéthetente eltűnik egy nyelv, amely egy teljes kulturális és szellemi örökséget hordoz magában.
E jeles nap alkalmából nem feledkezünk meg arról sem, hogy adózzunk a magyar nyelv szépségének. Az anyanyelvünk számunkra drága kincs, ápolása, történelmünk ismerete mindannyiunk mindennapi kötelessége. 
Erre a napra közmondások gyűjtésével készültek a Szent Kereszt Katolikus Iskola diákjai és tanárai. Arra kértünk mindenkit, hogy keressék meg, majd írják le kedvenc magyar közmondásukat a következő témákban: béke, harmónia, konfliktusmegoldás és -kezelés, alkalmazkodás és jólét. 
Kodály Zoltán szavaival kívántunk szorgalmas kutatást: 
“Anyanyelvünket megóvni csak úgy lehet, ha állandóan gazdagítjuk a szókészletünket. A magyart is, még a született magyarnak is folytonosan csiszolni, újítani kell, másképp berozsdásodik.”
Iskolánk posta melletti kapujánál a gyűjteményből készült kártyákból bárki választhat magának. 
…mert VAN HOZZÁD EGY JÓ SZAVUNK.
Halmi Judit tanítónő