LÉT – a közösség ereje (2022)

Nyáron ismét megrendezésre került a Lélek Építő Tábor, ahol először vettem részt, de már most állítom, hogy nem utoljára. Lelki vezetőnk – Péter atya, Anikó néni, Kati néni, Bogi néni, Vera néni és a táborvezetőnk Zoli bácsi kíséretében töltöttünk el egy hetet a Börzsönyben, szállásunk Törökmezőn volt. Az első napon Vácon kirándultunk, ellátogattunk a Váci Székesegyházhoz. Létrehoztuk a csapatokat, és rögtön feladatot kaptunk, egy városismereti quizt töltöttünk ki.

Az összeverbuvált csapatok egész héten versenyeztek egymással. szintén nagy „csata” folyt a legtisztább szoba díjának elnyerésében, hiszen minden nap volt szobaszemle reggelente és néha még napközben is. Minden nap volt szentmise, ahol a csapatok szolgálhattak, reggeli előtt gondolatébresztővel és énekkel kezdtük a napot, dobtunk a szeretetdobókockával és igyekeztünk nap közben eszerint cselekedni. Estéinket szintén énekkel zártuk.

A túrák fokozatosan hosszabbak voltak, de sokszor megálltunk és kaptunk feladatokat vagy játszottunk. Sose unatkoztunk, mivel mindig volt valami izgalmas program: számháború, gyertyamártás, agyagozás, mandala készítése az erdőben azokból a növényekből, amit a természet már elbocsátott. Számomra a legjobb élmény az volt, amikor egy előadást kellett rendeznünk, majd előadnunk egy közmondásból. A tábor mottója a „NE FÈLJ” volt, mely végig kísérte az egész hetünket és félelmeinkről is beszélgethettünk. A hazafelé úton ellátogattunk Esztergomba, ahol sokat sétáltunk.

Nagyon jó volt, hogy tanulhattunk egymástól, ismerkedhettünk, és szorosabbá fonhattuk a közösség erejét. Szerintem mindenki nagyon jól érezte magát. Sok élménnyel gazdagodtam. Köszönöm szépen!

T. Borka – Szent Dorottya osztály (5. c)

Napközis tanítói állás

A Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola és Óvoda várja napközis tanító munkakör betöltésére tanítók jelentkezését!

(Tanítóképzős jelentkezők esetében ösztöndíjat biztosítunk!)

Jelentkezés: önéletrajz benyújtásával

Cím: 2700 Cegléd, Pesti út 2-4.

Email cím: ig@szkkio.hu

2021-es év Magyarország Jó Tanulója, Jó Sportolója

Tulik Olivér

2021-es évre Magyarország Jó Tanulója, Jó Sportolója cím odaítéléséről az Emberi Erőforrások Minisztériuma, azon belül az oktatásért felelős miniszter döntött a kimagasló tanulmányi és sporteredményt nyújtó tanulók esetén. 

 Az eredményről tegnap kapott Olivér értesítést, postai úton küldték meg az oklevelet.

Fenti cím elérésénél alábbi eredményeit vették figyelembe:

– tanulmányi átlag : 5,00

-sporteredmény: Korosztályos Országos Bajnokság I. hely – CVSE judósként

2021-es versenyeredményei alapján 2022. januárjától bekerült a Magyar Válogatottba (serdülő korosztály) és a Heraklész BAjnokprogramba. 

Ehhez a következő eredményei számítottak:

-2021. március 6. Közép-Magyarországi Regionális Bajnokság Diák A (saját korosztály) – I. hely

-2021. március 6. Közép-Magyarországi Regionális BAjnokság Serdülő B (eggyel idősebb korosztály) – I. hely

-2021. május 22. Magyar Kupa Diák A (saját korosztály) – I. hely

-2021. június 19. 34. Budapest Kupa Nemzetközi Verseny – I. hely

-2021. szeptember 18.. XXII. Tóth Péter Emlékverseny Diák A (saját korosztály) , Országos Rangsorverseny – I. hely

-2021. október 9. Országos Bajnokság Diák A korosztály – I. hely

-2021. október 30. Országos Bajnokság Serdülő B (eggyel idősebb korosztály) – V. hely

Gratulálunk Olivérnek!

-Hány évesen kezdtél el sportolni?

Már óvodásként elkezdtem sportolni. Kipróbáltam az úszást, a focit és a karatét. Amikor iskolás lettem kézilabdázni kezdtem, utána jött a judo.

-Judozni mikor kezdtél?

Valamikor 2. osztályos koromban kezdtem.

-Miért ezt a sportágat választottad?

Anyukám gyerekként judozott, az ő ötlete volt, hogy próbáljam ki ezt is. Azért ennél a sportágnál maradtam, mert ugyan edzéseken többen vagyunk, úgymond van társaság, de a versenyeken egyedül kell tudni boldogulni. Ki kell tudni magamból hozni a legtöbbet és erre csak másodpercek, percek vannak. Ebben a sportban, amikor kikapok, akkor tényleg szó szerint fel kell tudni állni a földről. És amikor nyerek, akkor nagyon jó érzés, hogy meg tudtam csinálni, hogy képes voltam rá.

Emlékszel valamire az első edzésről, versenyről?

Az első edzésről az maradt meg bennem, hogy sok gyerek volt és úgy érzetem magam, mint egy tesiórán. És persze minden versenyemre emlékszem.

-Mennyit edzel egy héten?

A judoedzés nagyon sok idő. Van, hogy 4-kor indulok otthonról és csak 8-ra érek haza, pedig nagyon közel van hozzánk a csarnok. Így nem megyek minden nap, csak heti 3-szor, mert akkor semmire nem jutna időm. Se pihenni, se kikapcsolódni, se tanulni. Azt meg nem lehet. De mellette heti 2-szer eljárok Kovács Lacee-hoz erősíteni. Így heti 5-ször edzem. Mindig az órarendhez és a tanulnivalóhoz igazítom, hogy mikor megyek judozni és mikor erősíteni.  Vagy egyikre se, mert tanulok, vagy pihenek.

Van példaképed?

Igazából bárkire fel tudok nézni, aki ügyes vagy okos. Ha mindenképp példaképet kellene mondani, akkor Özbas Szofit mondanám. Róla tudom, hogy a sportban és tanulásban is nagyon kiemelkedő.

Kik segítettek/segítenek céljaid elérésében?

Egyértelműen a szüleim azok, akikre mindig mindenben támaszkodhatok. Sportban Kovács Lacee nagyon sokat segít. Judoban nemrég kerültem új edzőhöz, vele most van kialakulóban az együttműködés. A tanároktól az a segítség, amikor jó vázlatokat írunk, meg érdekesen magyarázzák el tananyagot. Ez segít a tanulásban.

-Milyen pozitívumai vannak ennek a sportnak?

Szerintem minden sportnak ugyanaz a pozitívuma., ha szívesen csináljuk. Számomra kikapcsolódás és nagyon jó, hogy lehet benne fejlődni.

– Van kedvenc dobásod?

Talán a makikomi, mert volt olyan verseny, ahol 8 küzdelemből 8-at azzal nyertem.

-Nehéz a tanulás a judo mellett?

Nagyon kevés időm van az iskola és az edzések között. Abba az időbe bele kell férnie a tanulásnak meg a kikapcsolódásnak is. Ezt megoldani a nehéz. Emiatt már a suliban igyekszek odafigyelni és minél többet megjegyezni. De bizony otthon mindig elő kell vennem a könyveket, füzeteket.

-Le kellett mondanod valamiről a sport miatt?

Van, hogy azt érzem igen. Mert az időbeosztás az szoros. Én már hétvégén előre meg kell, hogy tanuljak a következő hétre mindent, vagy legalább át kell néznem, hogy hétközben valamivel gyorsabb legyek. Ráadásul a versenyek mindig hétvégén vannak és mindig messzire kell utazni. Szóval sok időt elvesz a sport, igen. De amikor azt érzem, hogy elég, akkor egy kicsit kihagyom az edzéseket, pedig tudom, hogy ott nem örülnek ennek. De hát mégiscsak gyerek vagyok.

-Hol szeretnél továbbtanulni?

Igazából még nem tudom, csak azt, hogy most érdekel a matek, a történelem és biológia(természetismeret). Lehet ezek alapján fogok majd dönteni. Szerencsére még van két évem.

Milyen érzés volt, mikor megkaptad ezt a díjat?

Rettentően örültem, mivel ez a munkám elismerése.

Milyen terveid vannak a judoval?

Jelenleg az a fontos, hogy szívesen csinálom és mivel még nem tudom mi akarok lenni, az a cél, hogy a tanulást és a judot együtt tudjam csinálni. Most sajnos nem annyira megy a judo, ezért most ennek megoldása a terv.

Milyen tanácsod lenne azoknak, akik most kezdenek sportolni?

Sportolni kell, csak meg kell találni mi az, amit örömmel csinálunk és kitartónak kell lenni, mert nem mindig úgy megy, mint szeretnénk. És mellette tanulni is kell.