Kimagasló eredmények születtek iskolánkban

A váci Karolina Katolikus Általános Iskola, Székesegyházi Kórusiskola és Alapfokú Művészeti Iskola egyházmegyei versenyén:Hittan Pályázat- Különdíjas csapatunk: “LOVAGOK”

Lakatos Rajmund, Sőreg Ádám, Fömötör Balázs 4.c osztályos tanulók 

Felkészítőjük: Berbáthné Lipóczki Erzsébet


Rajz Verseny 1. helyezett Lakatos Rajmund 4.c osztályos tanuló

Felkészítője: Rajtáné Bártfai Andrea


Bolyai Természettudományos Csapatverseny megyei forduló:7. évfolyam

4. helyezés “Vombatok”- Akácsos Előd, Sebők Barnabás, Sebők Bálint,  Szvoren Tibor

Felkészítőjük: Dr. Hajdú Jenőné (reál munkaközösség)

8. évfolyam 9. helyezés “Tudorkák”- Czinkóczi Adrienn, Dobos László, Istvánfi Máté  Felkészítőjük: Dr. Hajdú Jenőné (reál munkaközösség)
Eredményeikhez szívből gratulálunk

Az anyanyelv nemzetközi napja

1999 óta február 21-e az anyanyelv nemzetközi napja. Ilyenkor ünnepeljük a Föld nyelvi sokszínűségét, és felhívják figyelmünket a kihalásra ítélt nyelvekre. A becslések szerint a világon beszélt 6000 nyelv legalább 43%-a veszélyeztetett. Csak néhány száz kapott helyet az oktatási rendszerekben, a digitális világban pedig kevesebb, mint százat használnak. Bolygónkról kéthetente eltűnik egy nyelv, amely egy teljes kulturális és szellemi örökséget hordoz magában.
E jeles nap alkalmából nem feledkezünk meg arról sem, hogy adózzunk a magyar nyelv szépségének. Az anyanyelvünk számunkra drága kincs, ápolása, történelmünk ismerete mindannyiunk mindennapi kötelessége. 
Erre a napra közmondások gyűjtésével készültek a Szent Kereszt Katolikus Iskola diákjai és tanárai. Arra kértünk mindenkit, hogy keressék meg, majd írják le kedvenc magyar közmondásukat a következő témákban: béke, harmónia, konfliktusmegoldás és -kezelés, alkalmazkodás és jólét. 
Kodály Zoltán szavaival kívántunk szorgalmas kutatást: 
“Anyanyelvünket megóvni csak úgy lehet, ha állandóan gazdagítjuk a szókészletünket. A magyart is, még a született magyarnak is folytonosan csiszolni, újítani kell, másképp berozsdásodik.”
Iskolánk posta melletti kapujánál a gyűjteményből készült kártyákból bárki választhat magának. 
…mert VAN HOZZÁD EGY JÓ SZAVUNK.
Halmi Judit tanítónő

Rejtvényfejtők

Rejtvényfejtés világnapja – február 03.

A Rejtvényfejtés világnapjának tiszteletére iskolánk tanulói egyénileg vagy csoportokban rejtvényeket oldottak meg. A jó rejtvény ismereteket közöl, fejleszti a szókincset és a kifejezőkészséget is. A rejtvényfejtés igazi agytorna és kikapcsolódás. Fejleszti a gondolkodási képességet, és frissen tartja az elmét. Közösségformáló ereje is fontos, hiszen egy-egy csoportban megoldott feladat kiváló közösségi élménnyé válhat. A gondolkodtató, játékos feladatok jó szórakozási lehetőséget és vidám perceket nyújtottak a gyerekeknek. Nyomtatott -és online formában is próbálgathatták tudásukat. Köszönjük szépen a kollégák támogató együttműködését és a gyermekek lelkes részvételét!

Horváth Tünde és Mészárosné Hazafi Mercédesz   

Rajzkiállítás

A közelmúltban nagyon szép kiállítást rendeztünk iskolánk aulájában. Rajzversenyre hívtuk a gyerekeket. Kedvenc versük illusztrációját kellett elkészíteni az alsó tagozatosoknak, szabadon választott technikával. Gyönyörű illusztrációk készültek József Attila, Nagy László, Tamkó Sirató Károly, Móra Ferenc – és még sok – sok költő műveihez. A kis művészek nagyon lelkesek voltak. Nagy örömöt okozott nekik az arany, az ezüst ill. a bronz minősítés, valamint az elismerésnek az a formája, hogy az egész iskola megcsodálhatta a remekműveket. 6 tanuló munkája továbbjutott Vácra, ahol egy újabb megmérettetésen vehetnek részt. Lakatos Rajmund 4.c , Magyar Lotte 4.c Molnár Szintia 3.c , Sőreg Ádám 4.c Medgyes Noémi 3.c Varjasi Vivien 4.c Izgatottan várjuk az eredményeket!